Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Trillende sokken: vervolgonderzoek gestart

21 december 2021

Het project ‘Trillende sokken voor mensen met parkinson’ had deze zomer zijn laatste meting. In het project wordt onderzocht of trillende sokken bevriezen van het lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen verminderen. Het project is een samenwerking tussen Medisch Spectrum Twente en het Radboudumc.

De trillende sokken zijn een nieuw ontwikkeld hulpmiddel. Het zijn sokken die trillingen afgeven om een normaal loopritme te stimuleren. Voor het project hebben zich 40 mensen aangemeld, van wie er 27 het project via ParkinsonNEXT vonden. Omdat helaas niet alle deelnemers geschikt waren door een verminderd gevoel in de voeten, hebben uiteindelijk 31 mensen hun deelname afgemaakt

De onderzoekers zijn nu bezig met de analyse van de onderzoeksgegevens. Ze geven aan dat de deelnemers over het algemeen positief waren over de sokken, en dat een aantal de sokken zelfs mee naar huis wilde nemen na de metingen. De sokken brachten echter niet bij iedereen een effect teweeg. Op deze blog op parkinson.nl vertelt onderzoeksdeelnemer Maarten van ’t Land meer over zijn deelname aan de studie.

Thuisstudie
Inmiddels zijn de onderzoekers bezig met een vervolgonderzoek, waarin de trillende sokken door onderzoeksdeelnemers drie weken thuis worden gedragen. In de eerste week staan de sokken uit, zodat er een controlemeting uitgevoerd kan worden. In de tweede week trillen de sokken, en in de derde week worden ze weer uitgezet, zodat het effect gemeten kan worden.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT