nieuws
Verhelpen risicofactoren zorgt voor minder complicaties
De resultaten van het ‘Risicofactoren voor complicatie’-project zijn klaar. In dit project van het Radboudumc keken onderzoekers naar de kenmerken die de kans op een medische complicatie van parkinson vergroten. Deze kenmerken worden ook wel risicofactoren genoemd.
De ziekte van Parkinson kan soms leiden tot nieuwe medische problemen. Bijvoorbeeld als iemand valt en iets breekt, of als iemand zich verslikt en eten in de longen krijgt. Deze complicaties zijn wellicht te voorkomen als op tijd wordt opgemerkt dat iemand een verhoogd risico loopt op die complicatie.
Voor dit onderzoek werden zorgverleners die mensen met parkinson behandelen gevraagd een vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst konden ze aangeven welke risicofactoren zij het belangrijkst vonden voor zes van de meest voorkomende complicaties bij parkinson. De zorgverleners konden ook aangeven welke risicofactoren zij nog misten.
De complicaties waarvan de risicofactoren werden verzameld waren: vallen en botbreuken, longontstekingen, urineweginfecties, stemmingsstoornissen, psychiatrische problemen, en dementie.
Resultaten
Uiteindelijk hebben 99 zorgverleners de vragenlijst ingevuld. In een eerder nieuwsbericht deelden we al dat de onderzoekers onder andere ‘bevriezen van het lopen’, ‘een stoornis met slikken’, ‘niet genoeg drinken’, ‘cognitieve problemen’ en ‘sociaal en functioneel achteruitgaan’ als risicofactoren voor de bovengenoemde complicaties vonden.
De onderzoekers hebben hieruit een lijst met risicofactoren per complicatie opgesteld, en deze aan tien expert-dokters voorgelegd om ze verder uit te werken. Ze gebruikten vervolgens informatie uit het PRIME-onderzoek om te berekenen hoeveel complicaties voorkomen kunnen worden als een bepaalde risicofactor volledig verholpen kan worden.
Als alle bekende risicofactoren voor vallen verholpen kunnen worden, zouden er ongeveer 60% minder val-incidenten zijn. Voor urineweginfecties gaat het over ruim 20%.