Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Verminderen van pijn door aanraking

  • Patiënten35
  • Mantelzorgers35
Startdatum: 01-04-2020
Einddatum: 01-01-2023

Wat houdt het project in?

Met dit project onderzoekt de Universiteit Utrecht of aanraking de beleving van pijn kan beïnvloeden. Bij gezonde mensen die een pijnprikkel toegediend krijgen, zorgt aanraking voor minder pijn. Het doel van dit project is om te kijken of aanraking ook ingezet kan worden om pijn te verminderen bij mensen met parkinson en chronische pijn.

De partner of een naaste geeft de aanrakingen. Deze aanraking wordt altijd op de arm gegeven. De plek waar mensen worden aangeraakt hoeft namelijk niet de plek te zijn waar zij pijn beleven.

081-layers

Waarom dit project?

Van alle mensen met parkinson leeft 30 tot 95% met pijn. Dat heeft veel invloed op hun dagelijks leven. Het is een groeiend probleem waar nog weinig aandacht voor is. Veel pijn wordt vaak niet of niet goed behandeld.

Een speciaal type aanraking zorgt ervoor dat een bepaalde groep zenuwbanen actief wordt. Deze zenuwbanen zijn gekoppeld aan ons pijnsysteem. Als deze zenuwbanen actief zijn, voelen we minder pijn. De pijnprikkel kan het brein moeilijker bereiken of wordt in het brein geremd. De onderzoekers denken dat dit type aanraking ook invloed kan hebben op mensen met chronische pijn. Door hier onderzoek naar te doen, willen ze kijken of dit type aanraking kan worden ingezet als nieuwe behandeling tegen pijn bij parkinson.

105-compact-disc
Verminderen van pijn door aanraking-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Het onderzoek wordt online uitgevoerd, wat betekent dat afspraken verlopen via videobellen en dat je via een online vragenlijstensysteem de vragenlijsten invult. Mocht videobellen lastig zijn, dan kunt je je alsnog aanmelden voor het onderzoek. Zodra de coronamaatregelen het toelaten zal het onderzoek weer fysiek verder gaan.

De start van het onderzoek (kennismaking, vragenlijsten invullen en korte aanraking) vindt in zijn geheel plaats in één afspraak van ongeveer 1 uur. Het verdere onderzoek vindt bij jouw thuis plaats. In de eerste week vul je driemaal daags een korte pijnvragenlijst in. Daarna volgt een videobel afspraak met de onderzoeker waarbij het type aanraking voor die week zal worden voorgedaan. In de tweede week ontvang je dat type aanraking van je partner of naaste. Na deze week volgt nog een videobel afspraak waarbij een ander type aanraking zal worden gedemonstreerd, die ook weer een week lang door je partner of naaste wordt gegeven. Het totale onderzoek duurt drie weken.

011-user-2
Verminderen van pijn door aanraking-img

Wat heb ik er aan?

Tijdens het onderzoek wordt gekeken of een speciaal type aanraking chronische pijn kan verminderen. Als deze aanraking voor jou prettig is en jouw pijn vermindert, kun je de aanraking na het onderzoek blijven gebruiken. Hiernaast draag je bij aan het verkrijgen van meer kennis over pijnvermindering bij parkinson en uiteindelijk het kunnen inzetten van dit soort speciale aanrakingen als behandeling.

024-like
Verminderen van pijn door aanraking-img

Kan ik meedoen?

Voor dit project worden mensen met parkinson gezocht die last hebben van chronische pijn. Chronische pijn houdt in dit geval in dat je in de afgelopen drie maanden pijn hebt ervaren die duidelijk invloed heeft op hoe het lichamelijk of geestelijk met je gaat. Mocht je last hebben van zenuwpijn (ook wel neuropathische pijn genoemd), dan kan je helaas niet meedoen aan dit onderzoek. Dit type pijn kan namelijk invloed hebben op hoe we aanrakingen verwerken.

Group
Verminderen van pijn door aanraking-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
AANMELDEN
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6