Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Verslag ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag

Project:
26 juni 2019

Op 11 juni 2019 vond de tweede editie van de ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag plaats. Met 25 stands op de innovatiemarkt, 8 interessante presentaties en meer dan 300 enthousiaste bezoekers, was het een geslaagde dag. 

Na afloop vulden 117 bezoekers een enquête in, zij gaven de dag een gemiddeld cijfer van een 8,4! Hieronder vind je een korte samenvatting van alle presentaties. Kon je er niet bij zijn of wil je de presentaties nog eens terugkijken? We hebben alle presentaties opgenomen en delen deze video’s zo snel mogelijk. Houd hiervoor onze Facebookpagina in de gaten!

Hoogleraar neurologie Bas Bloem (Radboudumc): 
Hoe meer mensen, onderzoekers en bedrijven meedoen aan ParkinsonNEXT, hoe makkelijker het is om deelnemers te werven en onderzoek naar de ziekte van Parkinson te doen!

Hoogleraar neuropsychiatrie Odile van den Heuvel (Amsterdam UMC):
Impulscontrolestoornissen (hieronder vallen hyperseksualiteit, compulsief kopen, pathologisch gokken, binge eating en compulsief internetgebruik) komen voor bij 15% van de mensen met parkinson. Het is belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Heb je zelf parkinson en heb je hier last van? Geef het aan bij je naasten en je behandelaar. Ben je zorgverlener? Vraag ernaar en maak er tijd voor.

Onderzoeker Margot Heijmans (Maastricht UMC+):
Met behulp van draagbare sensoren kunnen de symptomen van parkinson bij mensen thuis gemeten worden. Deze sensoren worden twee weken lang gedragen. Hiernaast vullen mensen gedurende de dag op willekeurige momenten vragenlijsten in. Het voordeel? Geen momentopname meer in het ziekenhuis.

Onderzoeker Jidde Jacobi (Rijksuniversiteit Groningen):
Uit onderzoek blijkt dat Levodopa geen invloed heeft op spraakproblemen van mensen met parkinson. Spraakonderzoekers gebruiken onder andere geluidsopnames van spelletjes als kwartet om ‘spontaan geluid’ te onderzoeken.

Demonstratie PARKGAME-II:
In de PARKGAME-II studie wordt onderzocht of een speciale game in staat is om de beweging en balans van mensen met parkinson te verbeteren. Deze game maakt gebruik van een speciale camera: de bewegingen van de speler voor de camera worden geregistreerd en gebruikt om het spel te besturen.

Neuroloog Rick Helmich (Radboudumc): 
Kan stress parkinson veroorzaken? Nee, maar ernstige stress kan er wel voor zorgen dat de al aanwezige parkinson aan het licht komt. Hiernaast kan stress de klachten bij parkinson, zoals het trillen, verergeren. Stress is te behandelen, bijvoorbeeld met behulp van mindfulness.

Onderzoeker Moran Gilat (KU Leuven):
Het bevriezen van het lopen (freezing) leidt bij mensen met parkinson vaak tot vallen en minder goed kunnen bewegen. Een onderzoeksgroep in Leuven (België) houdt zich daarom bezig met het ontwikkelen van nieuwe trainingsstrategieën, zoals een loopbandtraining, om freezing op een veilige manier te verminderen.

Onderzoeker Lennart Verhagen (Oxford University):
Doorbraken in de medische wetenschap maken het nu mogelijk om diep in de hersenen te stimuleren met ultrageluid. Dit is geluid van een onhoorbaar hoge toon die we veilig door de schedel kunnen focussen. Het kan gebruikt worden voor hersenoperaties zonder scalpel, om trillen in Parkinson te behandelen, en biedt zo een mogelijk alternatief voor diepe hersenstimulatie (DBS). Onderzoekers hopen deze techniek de komende jaren verder te ontwikkelen.


Foto: de markt met stands over innovaties op het gebied van parkinson

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT