Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Lichttherapie voor mensen met parkinson

22 november 2019

De ziekte van Parkinson kan zorgen voor veranderingen in de biologische klok van de hersenen. Deze klok is verantwoordelijk voor ons dag- en nachtritme. Als dit ritme verstoord wordt, kunnen er slaapproblemen, somberheidsklachten en problemen met het geheugen ontstaan. In dit project kijken onderzoekers of het mogelijk is om de biologische klok van mensen met parkinson positief te beïnvloeden met lichttherapie.

Hoe werkt lichttherapie?
Voor de lichttherapie in dit project werd op bepaalde tijdstippen gericht gekleurd licht toegediend. Dit gebeurde met behulp van een bril met rode of blauwe glazen. De betekenis van beide kleuren blijft in het belang van het onderzoek nog even geheim zodat dit geen invloed heeft op de uitkomsten van het onderzoek.

Hoe zag het onderzoek eruit?
Deelnemers droegen gedurende twee weken iedere dag, tweemaal per dag één uur lang de bril. Daarnaast kwamen de deelnemers drie keer voor twee uur naar het Radboudumc in Nijmegen voor een aantal onderzoeken. Tot slot vroegen de onderzoekers de deelnemers om een slaapdagboek bij te houden.

Reacties van deelnemers
De onderzoekers hebben veel positieve reacties gekregen van de deelnemers. Veel deelnemers waren enthousiast dat het geen medicijnonderzoek was, maar een andere, nieuwe manier om klachten te verminderen. Ze vonden het ook een positieve ontwikkeling dat er een bril gebruikt werd om de lichttherapie toe te dienen, in plaats van grote en soms onhandige lichtkasten.

Hoe nu verder?
De onderzoekers hebben voldoende Nederlandse deelnemers gevonden. Ze willen iedereen hartelijk bedanken voor hun hulp! Ze gaan de onderzoeksgegevens nu analyseren en de resultaten publiceren in wetenschappelijke tijdschriften. Begin 2020 hopen ze de eerste resultaten op ParkinsonNEXT te kunnen delen.

 

 

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT