Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Voldoende deelnemers voor de OPTIMIST-studie

Project: OPTIMIST-studie
24 september 2019

In de OPTIMIST-studie van onder andere het LUMC en het HagaZiekenhuis wordt onderzocht of de selectie van mensen met parkinson die in aanmerking komen voor een DBS-operatie verbeterd kan worden. Hieronder lees je een korte update van deze studie.

Doel van het project
Bij sommige mensen met parkinson werken medicijnen na verloop van tijd minder goed. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een DBS-operatie (diepe hersenstimulatie), maar dit werkt niet bij iedereen op dezelfde manier. Soms kan een DBS-operatie bepaalde klachten zelfs verslechteren. Daarom moet er goed over de keuze voor DBS worden nagedacht. Op dit moment bestaat de screening voor een DBS-operatie uit een uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis. De OPTIMIST-studie onderzoekt of deze screening beter kan.

Hoe ziet het project er uit? 
Bij de OPTIMIST-studie wordt tevens een hersenfilmpje (EEG) gemaakt. Hiernaast worden de bewegingen van mensen met parkinson onderzocht in hun thuisomgeving. Dit gebeurt met behulp van een horloge met bewegingssensoren. De onderzoekers gaan kijken of deze metingen kunnen helpen bij het voorspellen welke mensen meer baat hebben bij een DBS-operatie. Ze onderzoeken ook of de metingen kunnen voorspellen welke mensen een groter risico lopen na een DBS-operatie.

Voldoende deelnemers gevonden
De OPTIMIST-studie zocht 83 mensen die een DBS-operatie zouden ondergaan. Ze hebben inmiddels genoeg deelnemers gevonden. De onderzoekers zijn bezig met het verzamelen van de onderzoeksgegevens en de follow-up. Zodra de resultaten bekend zijn, delen de onderzoekers deze graag!

Belangrijk om te vermelden is dat de operaties gewoon doorgaan op de gebruikelijke wijze. Dat er voldoende deelnemers zijn gevonden heeft hier geen invloed op.

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT