Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Vroegtijdig einde van de CHEVAL-studie

Project: CHEVAL-studie
15 februari 2019

Bij de ziekte van Parkinson kunnen visuele hallucinaties optreden. Mensen zien dan beelden die niet echt zijn. Visuele hallucinaties worden vaak pas met antipsychotica behandeld als deze problematisch zijn. De CHEVAL-studie onderzocht of het beter is om visuele hallucinaties al in een vroeg stadium te behandelen met een medicijn dat de aandacht probeert te verbeteren (een cholinesteraseremmer). Helaas is er een vroegtijdig einde aan de CHEVAL-studie gekomen.

Niet genoeg deelnemers

In juli 2018 is de CHEVAL studie eerder dan gepland gestopt met het includeren van patiënten. De reden hiervoor is dat er sinds de start in november 2013 niet genoeg deelnemers zijn gevonden. De studie zocht dan ook naar een vrij specifieke groep deelnemers: mensen met parkinson én visuele hallucinaties. Visuele hallucinaties komen bij 30% van de mensen met parkinson voor. Helaas is er is niet voldoende tijd en zijn er niet voldoende middelen om op zoek te gaan naar extra deelnemers en het onderzoek af te maken.

Toch onderzoek met gegevens

Het onderzoeksteam vindt het erg jammer dat, ondanks de inspanningen van zovelen, het project niet het succes is geworden dat ze vooraf hadden gehoopt. Desondanks is de inzet van alle deelnemers niet voor niets is geweest. De onderzoekers doen er alles aan om zoveel mogelijk te leren van de grote hoeveelheid gegevens die dankzij alle deelnemers verzameld is. Op dit moment worden de laatste onderzoeksgegevens verwerkt. De gegevens die er zijn, zullen zorgvuldig worden bekeken om de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson waar mogelijk te verbeteren. Het onderzoeksteam hoopt de uitkomsten van het onderzoek dit jaar bekend te maken.

Bedankt

Dr. E.M.J. Foncke, neuroloog en projectleider, en drs. T.J.M. van Mierlo, neuroloog en projectcoördinator, willen alle deelnemers en betrokkenen namens het CHEVAL team hartelijk danken voor hun enthousiasme en inzet!

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT