Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Langer zelfstandig (lopen) met zorgrobot Lea

  • Patiënten20
Startdatum: 01-06-2019
Einddatum: 30-09-2019

Wat houdt dit project in?

Lea is de eerste interactieve robotrollator ter wereld. De Lea heeft verschillende functies die mensen met parkinson kunnen helpen om langer zelfstandig en veilig te lopen. De Lea is bedoeld voor mensen die problemen met lopen ervaren waarbij een normale rollator niet voldoende ondersteuning geeft. Zo is de Lea erg stabiel en houdt ze door middel van sensoren rekening met freezing. Ook moedigt de Lea jou actief aan tot het aannemen van een betere houding, het maken van grotere stappen en meer bewegen, bijvoorbeeld door beweegdoelen en oefeningen. Hiernaast herinnert de Lea mensen aan hun afspraken en medicijnen. Doordat videobellen mogelijk is, ondersteunt de Lea ook bij het onderhouden van sociaal contact.

Het lijkt erop dat de Lea mensen met parkinson veel voordelen kan bieden, met dit project wordt deze zorgrobot in de praktijk getest.

081-layers
Langer zelfstandig (lopen) met zorgrobot Lea-img

Waarom dit project?

Vallen en valangst zijn problemen die veel voorkomen bij mensen met parkinson. Zorgrobot Lea kan hierbij helpen, maar wordt op dit moment nog niet vergoed door zorgverzekeraars. Hiervoor moet eerst bewezen worden dat de Lea mensen met parkinson goed kan helpen. Met dit project wordt daarom onderzocht of de Lea een nuttig hulpmiddel is voor mensen met de ziekte van Parkinson. De resultaten van het onderzoek worden anoniem gebruikt voor wetenschappelijke en uiteindelijk ook commerciële doeleinden.

105-compact-disc

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je meedoet aan dit project test je zorgrobot Lea drie maanden bij jou thuis uit. Je gebruikt de Lea bij dagelijkse activiteiten zoals opstaan en binnenshuis rondlopen. Voordat je start krijg je uitleg en kun je de Lea thuis uittesten. Ook wordt de Lea voor jou persoonlijk ingesteld. Hierna meld je jezelf pas definitief aan voor dit project. Voorafgaand aan de testperiode worden er vragenlijsten en looptesten afgenomen. Hier wordt jouw eigen fysiotherapeut bij betrokken.

Let op: aan meedoen aan dit project zijn kosten verbonden. Zorgrobot Lea is te huur voor ongeveer €330 per maand, maar als deelnemer aan dit gebruiksonderzoek krijg je een tegemoetkoming van €200 per maand gedurende de loop van het onderzoek. Je kunt de Lea dus drie maanden testen voor €130 per maand. Meedoen aan dit project kost zo 390 euro.

Na drie maanden zullen de onderzoekers je naar je ervaringen met het gebruik van de Lea vragen. Ook zullen er opnieuw vragenlijsten en looptesten worden afgenomen. Na de testperiode van drie maanden kan de huur van de Lea vrijwillig en geheel vrijblijvend verlengd worden, maar je kunt dan geen gebruik meer maken van de tegemoetkoming in kosten.

011-user-2
Langer zelfstandig (lopen) met zorgrobot Lea-img

Waarom kost meedoen geld?

De onderzoekers begrijpen dat het vervelend is dat er kosten aan het uittesten van zorgrobot Lea verbonden zijn. Studies kunnen een investering van deelnemers vragen. In de meeste gevallen is dat een investering van tijd, maar heel soms is een financiële investering nodig. Door de kosten van de productie, het bezorgen en het onderhoud, is het helaas niet mogelijk om de zorgrobot gratis uit te testen. In de toekomst hoopt Robot Care Systems dat de Lea vergoed wordt door zorgverzekeraars zodat iedereen met parkinson van dit hulpmiddel gebruik kan maken. Om dat voor elkaar te krijgen is dit onderzoek heel belangrijk.

081-layers

Wat heb ik eraan?

Als je meedoet aan dit project kun je zorgrobot Lea drie maanden met korting gebruiken. Door de Lea te testen draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe innovaties om lopen en bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren.

024-like

Kan ik meedoen?

De Erasmus Universiteit en Robot Care Systems zijn specifiek op zoek naar mensen met parkinson die problemen met lopen ervaren die een normale rollator niet kan verhelpen. Met de diagnose parkinsonisme kun je helaas niet deelnemen. Meld je vóór 15 juli 2019 aan om gebruik te kunnen maken van de tegemoetkoming van €200 per maand.

Denk je erover na om mee te doen, maar twijfel je of je voldoet aan de genoemde voorwaarden? Meld je gerust aan, dan kunnen de onderzoekers samen met jou kijken of je mee kan doen.

Group
Langer zelfstandig (lopen) met zorgrobot Lea-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6